Dikkat çalışması, uzman kişi ve çocuğun seans odasında beraber çalıştıkları ve 45-50 dakika süresince dikkatin her alanına dokunarak ilerleyen bir süreçtir. Hepimiz dünyaya merak ederek ve keşfetmek isteyerek geliriz. Bebekler çevrelerinde olup bitenleri bu iki duygu doğrultusunda inceler ve her ayrıntıya dikkat eder. Yeni durumlara, ilk defa karşılaştıkları her türlü ses, koku, insan, cisim ve daha birçok şeye dikkat kesilir ve incelemek isterler. Doğal olarak kısa olan dikkat sürelerine rağmen keşfetmeye isteklilerdir.
Çocukların büyümesine doğru orantılı olarak dikkat konsantrasyonları da gelişir. Okul öncesinde 5-10 dakika ile sınırlıyken okul döneminde 20 dakikalara ulaşabilir. Fakat bu kesintisiz bir süreç değildir ve hemen hepimizin dikkati belli sebeplerden dolayı dağılabilir. Buna sebep olarak birçok etken sayılabilir. Uykusuzluk, yorgunluk, kafamızı kurcalayan olaylar ve durumlar, ruhsal durumumuz gibi etkenler sayılabilir.
Bize sıkıcı gelen işlerimizde dikkatimizi toplamamız ya da uzun süreli odaklanmamız daha zorlaşır. Çocuğun sevdiği bir oyunu uzun süre boyunca oynaması ile kolay bir ödevi uzun sürede bitirememesi arasındaki fark da bundan kaynaklanır. Günlük hayatında çocuğun ara ara dikkat konsantrasyonunun düşmesi olağanken bu durumun hayatını zorlaştıracak ve akademik düşüşe sebep olacak boyutlara gelmesi durumunda bir uzmana başvurulması önerilmektedir.